Marjat ovat hyväksi terveydelle

Suomalaiset marjat ovat superruokaa. Ne sisältävät runsaasti erilaisia ravintoaineita, ovat melko vähäkalorisia ja niitä syömällä voi vaikuttaa positiivisesti omaan terveyteensä. Marjat ovat viime vuosina olleet aktiivisen tutkimuksen kohteena ja niistä on löytynyt runsaasti terveyttä parantavia ominaisuuksia, jonka vuoksi lähes kaikkien olisi hyvä lisätä suomalaisia marjoja osaksi omaa päivittäistä ruokavaliotaan.

Marjat pitävät aivot virkeinä

Ihmisen aivot tarvitsevat toimiakseen happea ja sokeria, joita ne saavat verenkierron mukana. Aivoilla ei ole omaa energiavarastoa, vaan ne saavat kaiken käyttämänsä energian muualta. Moni tietää varmasti tunteen, kun verensokeri laskee alhaiseksi, ajatus tahmaa ja olo on sumuinen, toisinaan myös kärttyinen. Marjoja syömällä ihminen saa runsaasti kuitua, joka auttaa pitämään veren sokeriarvot tasaisena, ilman että ne heittelevät korkeasta matalaan lyhyen ajan sisällä. Paras kuidunlähde suomalaisista marjoista on lakka, mutta heti perässä tulevat mustikka ja puolukka. Ottamalla marjat osaksi aamiaista voi siis varmistaa verensokerin pysymisen tasaisempana ja siten pitää ajatuksen virkeänä.

Marjat ylläpitävät soluterveyttä

Ihmisen aineenvaihdunnassa syntyy jatkuvasti niin sanottuja kuona-aineita ja sivutuotteita, jotka elimistö pyrkii poistamaan aktiivisesti. Yksi tällainen sivutuote on yhdisteiden hajoamisessa syntyvä happiradikaali, joka saattaa soluissa aiheuttaa DNA-muutoksia. Marjat sisältävät runsaasti antioksidantteina toimivia yhdisteitä, jotka suojaavat soluja näiden happiradikaalien vaikutuksilta. Tällä tavoin ne ylläpitävät soluterveyttä ja sitä kautta suojaavat elimistöä erilaisilta tulehduksellisilta sairauksilta ja pitävät kudokset terveinä.

Iho pysyy hehkeänä marjojen avulla

Iho tarvitsee kunnossa pysyäkseen runsaasti erilaisia vitamiineja, kuten C-, E-, ja B-ryhmän vitamiineja. Suomalaiset marjat sisältävät erityisesti C- ja E-ryhmän vitamiineja, joilla on suuri merkitys kuona-aineiden poistossa. Iho heijastelee helposti myös elimistön sisäistä kuntoa, joten hyvinvoivan ihmisen iholla näkyy usein terve hehkeys ja kuulaus. Marjat sisältävät myös melko runsaasti nestettä, mikä puolestaan näkyy ihon joustavuutena ja kimmoisuutena.

Marjat auttavat pitämään painon kurissa

Marjat ovat erinomaisten terveysvaikutustensa lisäksi todellista herkkua. Siksi ne voikin hyvällä omallatunnolla lisätä omalle jälkiruokalistalleen. Paino pysyy paremmin kurissa, kun korvaa yhden tai useamman jälkiruoan viikossa marjasmoothiella tai marjoilla sellaisenaan. Samalla pitää huolta omasta kehostaan saaden kaikki marjojen muut terveysvaikutukset.